пребарување
   
 

Лекарската комора одбележува 28 години од основањето

05.06.2020

Лекарската комора на Република Северна Македонија денес, 5 јуни, одбележува 28 година од основањето. Наместо традиционалниот свечен собир, Комората одлучи годинава да донира заштитна медицинска опрема за здравствените работници на Клиниката за инфективни и фебрилни состојби и на Градската болница "8 Септември"-Скопје. Со донацијата се обезбедени маски КN95 и мантили за еднократна употреба.
За овие активности беа пренаменети средствата кои се планирани за наградата “Св. Наум Охридски” и организацијата за одбележување на Денот на Коморaта. Донацијата беше иницирана и одобрена од Извршниот одбор на Лекарската комора, а веќе им е предадена на овие хоспитални институции.
Лекарската комора, како самосотојна, професионална асоцијација на докторите на медицина е основана на 5 јуни 1992 година поради заштита на интересите и правата на докторите на медицина. Тогашниот министер за здравство, проф. д-р Јован Тофоски, заедно со група доктори ентузијасти ги релизира заложбите за законските измени со кои, по теркот на развиените земји и кај нас, се институционализира коморското работење на докторите, а за прв претседател на Комората беше избран проф. д-р Алексеј Дума.

Појаснување за пристап кон "порталот за лекари"
 1. ДОКТОРИ КОИ ПОСЕДУВААТ ЛИЦЕНЦА ЗА РАБОТА -
  Сите доктори кои поседуваат Лиценца за работа, односно веќе се впишани во Регистарот на доктори, НЕ ТРЕБА ДА СЕ РЕГИСТРИРААТ кога пристапуваат во Порталот за лекари (portal.lkm.org.mk), туку да се ЛОГИРААТ, при што за:
  • КОРИСНИЧКО ИМЕ ја внесувате Вашата меил адреса. Доколку сте заборавиле со која меил адреса сте веќе регистрирани во системот или истата повеќе не е функционална, Ве молиме во текот на работното време да се јавите на 02 3124066, локал 105, за да се направи корекција.
  • ЛОЗИНКА ги внесувате последните 6 (шест) цифри од Вашиот матичен број.

  Потоа кликате на "Логирај се" со што пристапувате кон Вашето досие и дококу има потреба може да побарате ажурирање на Вашите податоци.

 2. ДОКТОРИ КОИ ПОЛОЖИЛЕ СТРУЧЕН ИСПИТ, НО НЕ СЕ ЗАПИШАНИ ВО РЕГИСТАРОТ НА ДОКТОРИ НА РСМ
 3. Сите доктори кои положиле стручен испит, но не се запишани во Регистарот на доктори, односно немаат изготвена Лиценца за работа, потребно е:

  • Да СЕ РЕГИСТРИРААТ на Порталот за лекари.
  • Да пополнат Пријава за упис која треба да ја достават во архивата на Лекарската Комора. Пријавата може да ја преземете и испечатите од следиот линк http://www.lkm.org.mk/mk/zapis.asp?ID=285
акредитирани стручни активности

Седници на Извршен одбор
Акредитирани испитувачи во комисии за полагање стручен испит
Акредитирани здравствени установи за стручен испит
Vox Medici
 
Меѓународни конгреси, симпозиуми, работилници...
Спортски секции
Поволности за лекари
Нудиме – бараме
 
Лекарска комора на Република Северна Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
работно време:
понеделник - петок од 08 до 16 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066

facebook.com/lkm.org.mk
developed by Медиум 3