пребарување
   
 
д-р Вангел Нечевски и д-р Зекирја Шаини

Пикот допрва нè чека, а каков ќе биде, зависи од сите нас! Почитувајте ги мерките, седете дома!

24.03.2020

Сограѓани, ситуацијата е сериозна . Пикот допрва нè чека, а каков ќе биде, зависи од сите нас . Сè ќе помине добро ако се почитуваат мерките , порачуваат д-р Вангел Нечевски и д-р Зекирја Шаини од Клиниката за пулмологија и алергологија, директно од кризното жариште во Дебар.
"Почитувајте ги мерките ! Седете дома ! " - апелираат докторите. 

Непосредно по прогласување на Дебар за жаришна зона од инфекција со Ковид-19, на самото место, во помош на малкубројниот тим од двајца локални инфектолози и еден епидемиолог, покрај другите, дојдоа и проф. д-р Миле Босилковски од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби и д-р Вангел Нeчевски и д-р Зекирја Шаини од Клиниката за пулмологија и алергологија. 

Работата во Дебар се одвива во две смени, вклучувајќи ги и викендите.

- Секојдневно се контролираат веќе дијагностицираните пациенти со Ковид-19, кои се со лесна и средно тешка клиничка слика, и се обавуваат прегледи на симптоматски пациенти на кои им се зема брис и се третираат според потребите. Секојдневните прегледи се извршуваат амбулантски во Општа болница - Дебар или се оди во домашна посета. Брисевите се праќаат во Скопје и секојдневно се добиваат резултати. Пациентите кои се со тешка клиничка слика или имаат акутно влошување, итно се праќаат во Скопје, превентивно да не ескалира нивната состојба, знаејќи го можниот непредвидлив тек и можната дестабилизација на состојбата што може да ја приреди вирусот - велат докторите.

Тие велат дека медицинските лица во Дебар добиваат соодветна опрема за заштита и безбедна работа со заразени пациенти, според потребите и барањата. Во постојана комуникација се со директорот на болницата, д-р Баки Алили, кој им помага во работата и воспоставува добра логистика.

-Колеги, медицински лица, секогаш носете заштитна опрема со кој било пациент. Да имаме сила и трпение сите да ги прегледаме и да им објасниме за сериозноста на состојбата, како и мерките кои мора најсериозно да ги почитуваат. Најважен дел е да водите сметка за тоа како се става, како се раководи и како правилно се вади и одлага опремата. Да се чуваме сите заедно! Се гледаме наскоро - порачуваат докторите од Дебар.

акредитирани стручни активностиАкредитирани испитувачи во комисии за полагање стручен испит
Акредитирани здравствени установи за стручен испит
Vox Medici
 
Поволности за лекари
 
Лекарска комора на Република Северна Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
работно време:
понеделник - петок од 08 до 16 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066

facebook.com/lkm.org.mk
developed by Медиум 3