пребарување
   
 
03.04.2021 Лекарска комора организираше брифинг за новинари: Вакцините за ковид-19 се безбедни и ефикасни
Со цел подобро запознавање на новинарите со технологијата на производство на вакцините и нивниот начин на делување и подигнување на јавната свест за важноста на имунизацијата во справување со пандемискиот вирус Sars-CoV-2, Лекарската комора на РСМ организираше он лајн брифинг со претставници на медиумите.
27.03.2021 Д-р Соња Ралева: Вакцините за заштита од SARS-CoV-2 се високо ефикасни, интересот на здравствените работници е одличен
Вакцинирањето на здравствениот персонал кој работи во центрите за лекување на пациенти со ковид-19 се одвива согласно однапред предвиден распоред, со запазување на сите протоколи и досега има одличен одзив
26.03.2021 МААР: Препораки за анти-ковид-19 вакцинација на пациенти со автоимуни и инфламаторни ревматски болести
Упатството е наменето за матичните доктори, специјалистите по интерна медицина и за ревматолозите во Република Северна Македонија.
14.03.2021 Пациентите на хемодијализа со висок ризик за смрт од ковид-19, треба да бидат во приоритетна група за вакцинација
Пациентите со хроничната бубрежна болест, како и оние со трансплантација на бубрег имаат зголемен ризик за тешка форма на ковид-19 лош исход, поради што е неопходно да бидат ставени во приоритетна група за вакцинација, како и строго да ги почитуваат превентивните мерки за заштита од вирусот
01.03.2021 проф. д-р Даниловски: Комплетен ресет на системот и поставување на вистински цели и вредности
Пандемијата ја истакна важноста на глобалната соработка, нипокажа дека целото човештво се наоѓа на ист брод, дека сите сме делови од еден затворени систем на врзани садови, а вирусот може да се победи некаде, само ако е поразен насекаде.
23.02.2021 Важење на специјалистички извештај, отпусно писмо, конзилијарно мислење
Продолжување на хронична терапија и издавање на ортопедски помагала
18.02.2021 Д-р Калина Гривчева Старделова: Имунизацијата е една од најуспешните и најефикасни здравствени процедури
порачувам дека никој, а особено здравствен работник не треба да се сомнева во тоа дали вакцинирањето е вистинскиот чекор за заштита на личното здравје, но и за сузбивање на Ковид-19 пандемијата
17.02.2021 Покана за онлајн дискусија: "Црнодробни манифестации на Ковид-19"
"Црнодробни манифестации на Ковид-19"е темата на следната онлајн дискусија која ќе се оддржи во петок, на 19.02.2021 год. со почеток во 12 часот, преку платформата Zoom
16.02.2021 Почнува вакцинациjата на здравствените работници: Покажи со пример, вакцинирај се!
Први ќе се вакцинираат здравственитe работници од Инфективната клиника, а првиот ден е предвидено вакцинирање на 260 здравствени работници.
13.02.2021 Он-лајн дебата: Невролошките и невропсихијатриските импликации од ковид-19 се чести и сериозни
Ковид-19 треба да се лекува со холистички пристап односно, наместо лекување на поединечни системи и органи, да се пристапи кон третман на целиот организам бидејќи специфично за корона вирусот е неговиот интелигентен пристап преку кој ја открива и таргетира генетската слабост на организмот и дава доминантна клиничка манифестација, која кај секој пациент е различна.
11.02.2021 Европски манифест за поттикнување на здравствените работници да се вакцинираат против Ковид-19
Коалицијата за вакцинација на европските здравствени работници објави Манифест со кој ги повикува сите здравствени професионалци да се вакцинираат против Ковид-19
09.06.2020 СЗО: Совети за употреба на маски во контекст на КОВИД -19 (ажурирано упатство)
Овој документ претставува ажурирана верзија на насоките објавени на 6 април 2020 година, а ги содржи најновите научни докази кои се однесуваат на употребата на маски за спречување на пренесувањето на болеста предизвикана од коронавирус 2019 (КОВИД-19), како и практични разгледувања
24.03.2020Проф. д-р Марија Ралева, невропсихијатар Пандемијата и менталното здравје на здравствените работници
следни 20 записи
акредитирани стручни активностиАкредитирани испитувачи во комисии за полагање стручен испит
Акредитирани здравствени установи за стручен испит
Vox Medici
 
Поволности за лекари
 
Лекарска комора на Република Северна Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
работно време:
понеделник - петок од 08 до 16 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066

facebook.com/lkm.org.mk
developed by Медиум 3