пребарување
   
 
12.10.2021VOX MEDICI Разговор со проф. д-р Калина Гривчева Старделова, претседател на Лекарска комора на РСМ Лекарската комора се издигна на домашен и на меѓународен план, се отвори за комуникација со своите членови
Во последните четири години Лекарската комора, како домаќин на два ЗЕВА симпозиуми, имаше значаен напредок во однос на активностите на меѓународен план во регионот, но и во европски рамки преку членството во Постојаниот комитет на европски лекари (CPME).
24.09.2021 Лекарска комора домаќин на 28-от ЗЕВА Симпозиум
Лекарска комора на Република Северна Македонија беше домаќин на 28 - от ЗЕВА Симпозиум, меѓународен собир од висока важност и значење на кој учествуваа највисоките претставници на лекарските комори и здруженија од 17 земји од Централна и Источна Европа. Главна тема на настанот беше „Медицински комори и Ковид-19 во 2021 година: Промена на задачите и нови перспективи “ .
11.02.2021 Лекарската комора, Фармацевската комора и Стоматолошката комора со заедничка поддршка за афирмација на вакцинацијата
Вакцинирањето е најдобар, најефикасен и најбезбеден начин за сузбивање на пандемијата и секој во рамките на своите можности и надлежности треба да даде поддршка и афирмација на овој процес, заклучија на денешната средба највисоките претставници на релевантните стручни здруженија, Лекарската комора, Фармацевската комора и Стоматолошката комора
27.09.2020 Лекарската комора домаќин на 27-от Симпозиум на ЗЕВА: Коморите и професионалните асоцијации мора да бидат поактивни во давањето стручни сугестии на владите во борба со ковид-19
Со изнесување на своите национални извештаи за ковид состојбата кај земјите членки на ЗЕВА на Симпозиумот се преставија националните искуства, како и нивните планови и стратегии во врска со ковид инфекцијата.
02.12.2019 Лекарската комора со докторите од Кичево и Струга
Докторите побараа од Комората поголем ангажман за подобрување на статусот на докторите. Ги искажаа и проблемите со кои се соочуваат во функционирањето и работењето на ИМП во Кичево поради недостаток на доктори
27.09.2019 ЛКМ на Симпозиум на ZEVA во Будимпешта
Делегацијата на Лекарската комора на Македонија предводена од Претседателката доц. д-р Калина Гривчева Старделова, д-р Џабир Бајрами претседател на Собранието на Комората и д-р Илберт Адеми член на Извршниот одбор на Комората присуствува на 26 -от Симпозиум на ЗЕВА во Будимпешта, Унгарија
11.06.2019 Лекарската комора на Македонија одбележа 27 години од основањето
“Како самостојна и професионална организација на докторите по медицина во Лекарската комора се обединети околу 9.000 доктори од различни специјалности. Во изминатиов период Комората настојуваѓе и настојува да се наметна како партнер во општеството и во креирањето на здравствените политики. Некогаш со повеќе, некогаш со помалку успех. Со многу енергија, залагања и знаење неспорно е дека Комората многу направи.”
10.04.2019Благодарници за докторите за пожртвуваноста и посветеноста во згрижувањето на повредените во автобуската несреќа на 13 Февруари 2019 година Доделени благодарница на ЈЗУ Здравствен дом - Скопје, Итна медицинска помош, Хируршките клиники во Скопје и ЈЗУ Градска општа болница „8-ми Септември“ Скопје
Лекарката комора на Македонија додели благодарници на устaновите и докторите кои беа вклучени во згрижувањето и лекувањето на настраданите во автобуската несреќа на 13 Февруари 2019 година кај селото Ларскарци, Скопско. За покажаната посветеност во згрижувањето на повредените од сообраќајната несреќа Комората искажува јавна благодарност на сите доктори кои беа вклучени во оваа акција
25.02.2019 Лекарската комора ќе биде домаќин на регионалниот Форум: Закон за заштита на правата пациентите - што се случи?
Лекарската комора наредната година ќе биде домаќин на Форумот на коморите од регионот на тема: Закони за заштита на правата пациентите – што се случи? Ова е договорено на Вториот годишен форум на Лекарската комора на Србија кој се одржа на 22 и 23 февруари годинава во Белград, Р. Србија
18.02.2019Собрание на ЛКМ Усвоен извештајот за работата 2017-2018 година и дефинирани приоритетите за наредниот период
Лекарската комора на 15 февруари 2019 година во Скопје ја одржа IV седница на Собранието, со кворум од 48 делегати, на која беше усвоен Извештајот за работата на органите и телата на Комората за периодот јуни 2017 - декември 2018 година
26.11.2018 Анекс за продолжување на договорите со избраните лекари
На денешната средба што се одржа во просториите на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Фондот и Лекарската комора на Македонија се договорија да се потпише анекс за продолжување на постоечките договори со избраните лекари, гинеколозите, педијатрите и лабараториите, кој ќе се применува во наредните шест месеци.
02.10.2018 Лекарската комора со докторите од Крушево
Докторите од Одборот на ЛКМ во Крушево се соочуваат со проблеми на здравствената заштита во руралните средини, со недостиг на специјалисти, а правните пречки недозволуваат времено ангажирање на специјалисти од различни области од другите општини и установи

следни 20 записи
акредитирани стручни активностиАкредитирани испитувачи во комисии за полагање стручен испит
Акредитирани здравствени установи за стручен испит
Vox Medici
 
Поволности за лекари
 
Лекарска комора на Република Северна Македонија
“Партизански одреди” број 3, 1000 Скопје, Република Северна Македонија
работно време:
понеделник - петок од 08 до 16 ч.
тел. 02/3239060
тел. 02/3225592
жиро сметка: 200000011464034
факс. 02/3124066

facebook.com/lkm.org.mk
developed by Медиум 3